Konsensus on saanut aikaan sen, ettei puolueita erota toisistaan eikä politiikassa ole enää mitään selvästi havaittavia etupyrkimyksiä. Sama meno jatkuu oli hallituksessa mikä tahansa väriyhdistelmä.

 

Politikointi onkin siirretty eduskunnasta ja kunnanvaltuustoista asunto-osakeyhtiöihin. Vuosikaudet pikkuhiljaa kiristetty tupakkalaki on monessa talossa luonut tilanteen, jossa näennäisen oikeassa olevat terveysfasistit sortavat pientä tupakoivaa vähemmistöä.

 

 

 

Perusteet ovat kuin satukirjasta: tuuletusikkunoita tai parveketta ei voi käyttää, koska sisään pölähtää heti tappava annos savua naapurin parvekkeelta. Tukehtumisen vaara tuntuu olevan ilmeinen ja passiivinen altistuminen keuhkosyövälle sekä sydän- ja verisuonitaudeille uhkaa.

 

En ole mikään matematiikkanero, mutta yritän silti. Yhdestä savukkeesta saa yläkanttiin laskien noin 50 henkosta á 1 litra savua, eli häkää tulee noin 50 kuutiolitraa. Normaalin parvekkeen tilavuus on noin 7 kuutiometriä eli 7000 kuutiolitraa. Yhden savukkeen savu ei vielä olennaisesti myrkytä suljettuakaan 7 kuutiometrin tilaa.

 

Naapurin parvekkeelle siirtyessään ilkeäkin savu joutuu ihme kyllä koukkaamaan vapaan ulkotilan kautta, jolloin sen myrkyllisyys edelleen laimenee. Naapurin nenään osuessaan savusta on jäljellä enää haju – ei enää mitään vähänkään myrkyllistä saati tappavaa.

 

Tupakkalain tarkoitus on ilmeisesti hillitä Ja vähentää tupakointia, mutta sen tarkoitus ei ole mahdollistaa tupakoitsijoihin kohdistuvaa perusteetonta mielivaltaa, mikä varsinkin asuinympäristössä saa aikaan vain alati kärjistyviä ääliömäisiä rettelöitä, joissa tupakan hajua pidetään kaasuhälytyksen aiheena. Tupakkalaki puhuu tupakoinnin vaikutuksesta terveyteen. Siinä ei ole pykälää ärsyttävästä hajusta.

 

Epämieluisia hajuja on yhtä paljon kuin haistelijoita. Paras oli alakerran akka, joka lähetti ranskalaiselle tuttavalleni kohteliaan pyynnön, että voisiko tämä pitää keittiön ikkunan kiinni ruokaa laittaessaan, koska haju oli liian hyvä.

 

Kieltäkää kaalin keitto, hikoilu sekä halvat ja kalliit hajuvedet.